Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2016

Έτρεξες και πόνεσες; Πες μας τον πόνο σου να σου πούμε τι είναι

Όπως σε κάθε άθλημα, έτσι και στο τρέξιμο η πιθανότητα τραυματισμού δεν παύει να υπάρχει. Διάβασε για τις πιο συχνές περιπτώσεις και πώς να τις αντιμετωπίσεις.

Αν νιώθεις
  • Σφίξιμο, πόνο κι έχεις πιθανό μελάνιασμα ή πρήξιμο στο πίσω και πάνω μέρος του ποδιού.
Τι μπορεί να είναι: Κακώσεις στους τένοντες. Το τέντωμα ή η ρήξη τένοντα είναι ένα συχνό φαινόμενο σε όσους ασχολούνται με το τρέξιμο.
Τι να κάνεις: Ένα καλό ζέσταμα, όπως λίγο τζόκινγκ, στρέτσινγκ και τρέξιμο με εναλλαγή ταχύτητας από αργό σε πιο γρήγορο κ.ο.κ.

  • Σφίξιμο στο γόνατο ή τράβηγμα στο πάνω μέρος του γοφού σου.

Τι μπορεί να είναι: Σύνδρομο τριβής της λαγονοκνημιαίας ταινίας (ITB). Συμβαίνει συνήθως σε όσους διανύουν μεγάλες αποστάσεις ή τρέχουν σε τραχύ έδαφος, καθώς και στους ποδηλάτες.
Τι να κάνεις: Ξεκούραση, στρέτσινγκ και μασάζ. Επειδή δεν πρόκειται για μυ, φρόντισε η διάρκεια της κάθε κίνησης του στρέτσινγκ να μην κρατάει λιγότερο από δύο λεπτά έτσι ώστε να δεις αποτελέσματα.

  • Μελάνιασμα, μούδιασμα, σφίξιμο και ίσως φαγούρα στη κνήμη ή το πέλμα.

Τι μπορεί να είναι: Κάταγμα κόπωσης. Συμβαίνει όταν ασκείται μεγάλη πίεση στο κόκαλο με αποτέλεσμα αυτό να προκαλεί μικρά ραγίσματα τα οποία συχνά δε φαίνονται στην ακτινογραφία και συμβαίνουν συνήθως στην κνήμη ή στο πέλμα.
Τι να κάνεις: Αν σου συμβεί κάτι τέτοιο φρόντισε να ξεκουραστείς για να μην αυξήσεις το μέγεθος του ραγίσματος και να τοποθετήσεις πάγο στο σημείο κινώντας τον κυκλικά στην περιοχή για δέκα λεπτά και αφαιρώντας τον για τα επόμενα δέκα, συνεχίζοντας έτσι για μια ώρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου