Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2015

Χρήσιμες οδηγίες για τον Μαραθώνιο της Αθήνας και τα ιδανικά περάσματα για να κάνετε ατομικό ρεκόρ



του Στέφανου Αντωνάκη
Βετεράνου αθλητή μαραθωνίου
 
Χρήσιμες οδηγίες για τον Μαραθώνιο της Αθήνας

Με φόντο τον Μαραθώνιο της Αθήνας απευθύνομαι σε όσους και όσες έχουν αποφασίσει να συμμετάσχουν, μεταφέροντας γνώσεις, εμπειρία και παραδείγματα που θα φανούν χρήσιμα. Ολοκλήρωση των προτάσεων αποτελεί ο πίνακας με τους χρόνους, ο οποίος προέκυψε από εμπειρικές μελέτες χρόνων με σημεία αναφοράς και με μεγάλους αθλητές.
Είναι σημαντικό να κυριαρχήσει η λογική και η γνώση που σε συνδυασμό με την αυτογνωσία θα οδηγήσουν στον τερματισμό.
Δεν πρέπει να υπάρξει υπερεκτίμηση των δυνατοτήτων, χρειάζεται αυτοσυγκράτηση και σύνεση που είναι κύρια συστατικά μιας επιτυχημένης αγωνιστικής τακτικής.
Γνωστό σε όλους και κοινά παραδεκτό άλλωστε ότι στο Μαραθώνιο και ειδικά στη Κλασική διαδρομή, ΝΙΚΗ είναι ο τερματισμός.
Ο τερματισμός είναι η Ιθάκη κάθε αθλητή που φαίνεται στο τέλος μιας δοκιμασίας στην οποία συμπυκνώνονται προσπάθεια, πόνος και ψυχικά χαρίσματα.

Προτάσεις:
  • Δεν μιλάμε κατά τη διάρκεια του αγώνα γιατί ανεβάζουμε παλμούς και χάνουμε ενέργεια.
  • Σημαντικό για τον αγώνα είναι τα πρώτα πέντε χιλιόμετρα.
  • Δεν πρέπει να παρασυρθούμε από τον ενθουσιασμό και τη δύναμη που έχουμε στην εκκίνηση γιατί οι δυσκολίες ξεκινούν μετά...
  • Τα δυσκολότερα 5 χιλιόμετρα είναι από το 20km ως το 25km γιατί υπάρχουν ανηφόρες.
  • Και στα επόμενα 5 χιλιόμετρα (25km ως 30km) τα πρώτα τρία χιλιόμετρα (3km) είναι ανηφορικά.
  • Στις ανηφόρες καλό είναι να μην διατηρείται ο ρυθμός και η ένταση των ευθειών γιατί ο οργανισμός καταναλώνει πολύ γλυκογόνο που θα το χρειαστεί στα επόμενα χιλιόμετρα όπως επίσης και αύξηση των καρδιακών παλμών. Το κέρδος άλλωστε σε σχέση με τη καταπόνηση είναι μηδαμινό.
  • Άλλωστε είναι γνωστό ότι κερδίζεις χρόνο στις ευθείες και στις κατηφόρες και όχι στις ανηφόρες.
  • Τα ευκολότερα 5 χιλιόμετρα είναι από το 35km ως το 40km και πρέπει να είναι το καλύτερό μας.
  • Ο Μαραθώνιος ξεκινά από το 30ο χιλιόμετρο και εκεί πρέπει οι αθλητές και οι αθλήτριες να φτάσουν με δύναμη.
  • Θεωρείται επιτυχημένη τακτική αυτή στην οποία το δεύτερο μισό του Μαραθωνίου γίνεται σε ίσο χρόνο με το πρώτο ή είναι ένα με δύο λεπτά γρηγορότερα.
  • Στη κλασική διαδρομή οι ανηφόρες τελειώνουν στο 31,5km (Σταυρός Αγίας Παρασκευής). Μετά είναι όλο κατηφόρα γεγονός που σημαίνει ότι αν οι αθλητές έχουν δυνάμεις μπορεί τα τελευταία 10 χιλιόμετρα να είναι τα γρηγορότερα του αγώνα.
  • Σημαντικός παράγοντας είναι οι καιρικές συνθήκες. Αν έχει ζέστη και υγρασία πρέπει ο χρόνος (ανάλογα με την κατηγορία του αθλητή) να είναι πιο αργός από 20 ως 50 δευτερόλεπτα (20''-50'') σε κάθε 5 χιλιόμετρα. Ιδανικότερες συνθήκες θεωρούνται: Θερμοκρασία 12ºC-16ºC και υγρασία 35%-55% με συννεφιά.
  • Μετά τον τερματισμό η καλύτερη αποκατάσταση για τα καταπονημένα πόδια μας και σαφώς προτιμότερη από την ακινησία ή το κάθισμα είναι να είμαστε για λίγη ώρα σε ελαφριά κίνηση. Κάποιες μέρες μετά τον αγώνα παρουσιάζεται φυσικό πιάσιμο στους μυς των ποδιών μας.
  • Αξίζει να χαρείτε τον αγώνα. Είναι το μεγαλύτερο αθλητικό γεγονός που γίνεται στην Ελλάδα στο οποίο συμμετέχουν σαράντα χιλιάδες (40.000) αθλητές από εξήνταπέντε (65) διαφορετικά έθνη και τερματίζουν στο ιστορικό Παναθηναϊκό Στάδιο ΚΑΛΛΙΜΑΡΜΑΡΟ - το χώρο τέλεσης της Ολυμπιάδας το 1896.

Επισημάνσεις:

Σε όλες τις αρνητικές σκέψεις και την τάση εγκατάλειψης που επικρατεί σε όλους τους αθλητές (λόγω της σωματικής καταπόνησης και της έλλειψης πνευματικής διαύγειας), λύτρωση αποτελεί ο τερματισμός ανάμεσα σε εκατό χιλιάδες και πλέον κόσμο που βρίσκεται μέσα και έξω από το Παναθηναϊκό Στάδιο περιμένοντας να μας χειροκροτήσει και η ιδέα πως ο τερματισμός της κλασσικής διαδρομής αποτελεί την ολοκλήρωση για κάθε αθλητή αφού συμπυκνώνει ιστορικά, αθλητικά και αγωνιστικά όλη τη μαγεία του κλασσικού αθλητισμού.
Κάθε Μαραθώνιος είναι μια καινούργια εμπειρία, είναι μοναδικός.
Η στιγμή του τερματισμού στο Καλλιμάρμαρο μένει ανεξίτηλη στη μνήμη κάθε αθλητή.
Τέλος η συμμετοχή στον Μαραθώνιο προϋποθέτει κατάλληλη αθλητική προετοιμασία από γυμναστές προπονητές και λεπτομερή ιατρικό έλεγχο.

Καλή επιτυχία σε όλους και όλες

Δείτε τα ιδανικά περάσματα για να κάνετε ρεκόρ στον παρακάτω πίνακα (κλικ για μεγέθυνση)


πηγή:runningnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου